Woningen met warmtepomp schadelijk voor het milieu?

Onafhankelijk onderzoek naar de milieubelasting van woningen met een warmtepomp
versus de milieubelasting van woningen met een CV-ketel.

Begin 2023 is commotie ontstaan over de milieubelasting van warmtepompen. De ophef begon na actualisatie van de milieuproductkaarten in de Nationale Milieudatabase (NMD). Door toevoeging van het koudemiddel en de benodigde elektronica nam de milieubelasting van warmtepompen met een factor tien toe in vergelijking met de reeds bestaande milieuproductkaarten.

De hogere milieubelasting kwam voor velen als een verrassing en riep vragen op over de milieuvriendelijkheid van warmtepompen. Er werd door sommigen zelfs gesuggereerd dat de CV-ketel een mogelijk duurzamer alternatief is. Immers, de milieubelasting van een CV-ketel is volgens de NMD-productkaarten lager dan die van een warmtepomp.

Dit vraagstuk is voor ons, Jeannette Levels-Vermeer van LBP|SIGHT en Jourdain Martens van Develop Inc., de aanleiding geweest tot het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek. Hierbij is gekeken naar de milieubelasting van nieuwe rijwoningen met een warmtepomp ten opzichte van de milieubelasting van diezelfde woningen met een CV-ketel. Het onderzoek levert interessante resultaten en belangrijke bevindingen op. Deze leest u in onze gratis whitepaper.

 
Download de gratis whitepaper ‘Woningen met warmtepomp schadelijk voor het milieu?’

De onderzoeksresultaten, aanbevelingen en conclusies hebben wij gebundeld in een overzichtelijke whitepaper.
Benieuwd naar de resultaten? Download dan hieronder gratis de whitepaper!

Download direct de gratis whitepaper!

Naar haalbare en betaalbare starterswoningen

 

Download whitepaper

Scroll naar boven